O čem to je, když se zlepší kvalita objemných krmiv, vědí své v akciové společnosti AGRO Vysočina Bystré. Výživa bez speciálních aditiv, ale s důrazem na kvalitní práci v silážní jámě, výrobu a manipulaci s objemnými krmivy. Kromě chovu skotu společnost sází na provoz pekárny a vaření obědů. Investovala také do fotovoltaiky, která by měla zajistit energetickou soběstačnost.
Na pomezí tří krajů – Pardubického, Vysočiny a Jihomoravského – v nadmořské výšce mezi 580 a 700 m hospodaří zemědělská společnost AGRO Vysočina Bystré. Chovatelé tu sází na český strakatý skot a přitom hledají nové cesty v oblasti výživy, produkce objemných krmiv i energetické soběstačnosti. O podniku jsme hovořili s ředitelem Bc. Janem Dittrichem, hlavním zootechnikem Jiřím Hájkem a výživářským poradcem společnosti VVS Verměřovice Ing. Petrem Tobešem.
Chov skotu tvoří páteř zemědělského podniku. Jak potvrdil ředitel Dittrich: „U nás nikdy nebyla tendence přecházet na holštýna. Zůstali jsme u strakáče a nelitujeme.“ Aktuálně podnik chová přibližně 430 dojnic rozdělených mezi střediska v Bystrém a Trpíně. Ročně odchovávají zhruba 220 býků pro výkrm, přírůstek strakatých býků ve výkrmu je 1,4 kg.
Výživářský poradce Ing. Petr Tobeš spolu se zootechnikem Jiřím Hájkem před krmným vozem na farmě v Bystrém.